SSL and veelgemaakte fouten

SSL and veelgemaakte fouten

Vandaag ga ik het hebben over SSL Certificaten en veelgemaakte fouten die nog dagelijks plaatsvinden. Ik ga proberen om deze onduidelijke gebieden, wat zo’n enorm belangrijk onderdeel van de hedendaagse online wereld is, duidelijk te maken. Wat veel mensen niet weten is dat een SSL Certificaat je SEO (je vindbaarheid op zoekmachines) beïnvloedt. Als je bijvoorbeeld een webshop runt wil je graag dat je goed gevonden wordt!

1. Geen https:// redirect

Laten we beginnen met een van de meest voorkomende fouten:
“Het ervan uitgaan dat na het aanschaffen van een certificaat alles meteen werkt”.
Stel je hebt net een SSL Certificaat gekocht of een gratis Let’s Encrypt SSL Certificaat geclaimd en geïnstalleerd. Maar hoe weet jouw website nou dat jij een SSL Certificaat hebt geinstalleerd? Dit moet je eerst nog instellen. Je kunt dit doen door een “https://” redirect aan te zetten in je CMS. Ik gebruik hier als voorbeeld DirectAdmin. Ga opzoek naar de volgende regels:

Use a symbolic link from private_html to public_html – allows for same data in http and https

en de:

Force SSL with https redirect

Checkboxes onder Your Account > Domain Setup (click je domein aan). Zorg dat deze aangevinkt zijn! Zodra je dit hebt gedaan kun je terugkeren naar WordPress. Nu gaan we de plugin genaamd “Really Simple SSL” toevoegen. Geen zorgen deze plugin is helemaal gratis en maakt dit proces vele malen makkelijker.

Zodra je deze hebt geïnstalleerd verschijnt er een knop met de tekst “Go ahead, activate SSL”. Klik hierop. Laat alle instellingen staan en verander niks, hij detecteert automatisch de beste instellingen. Druk op “Save” om alles op te slaan, hiermee zet je meteen je site om naar SSL. Ga hierna naar Instellingen > Permalinks, klik de optie die al geselecteerd is nog een keer aan om de links te herstellen (aangezien je van http:// naar https:// gaat). Klik op “Save Changes” om de wijzigingen toe te passen.

2. Mixed content

Dit is hoogstwaarschijnlijk een van de meest voorkomende problemen op websites, er is “mixed content” aanwezig. Nu zal de vraag “wat is mixed content” in je opkomen. Mixed Content zijn vaak afbeeldingen en links die nog op http:// staan in plaats van https://. Doordat er mixed content aanwezig is op jouw website krijg je geen groen slotje in de URL balk.

Het groene SSL Slotje

In plaats van het groene slotje krijg je dit icoontje te zien:

Mixed Content icoontje

Dit is best een probleem. Niet alle webpagina’s worden over een veilige verbinding geladen. Om dit simpel op te lossen heb je de volgende plugin nodig:

Zodra je deze plugin hebt geïnstalleerd ga je naar Instellingen > SSL Insecure Content. Wijzig de instelling niet (tenzij je weet wat je doet) en sla alles op door op “Save Changes” te klikken. Je hebt nu de mixed content op je website verholpen! Nu kun je de pagina herladen en je zult zien dat het groene slotje tevoorschijn komt 🎉


Thumbnail by @fullvector / Freepik

Tags: